Ahşabın dış mekanda kullanımı, kapı-pencere sistemleri, montaj, bakım gibi konularda sıkça sorulan sorular…
Merak ettiğiniz diğer konularla ilgili bizimle İletişim sayfası aracılığıyla irtibata geçebilirsiniz.

Neden Ahşap?

Yapı malzemesi olarak ahşap, üretimde belki de en küçük parçasına kadar kullanılabilen sınırlı sayıda hammaddeden birisidir. Hiçbir ahşap parçası -talaşı dahil- fabrikalarda atık olarak kalmaz. Bu özelliği, zaten doğanın bir parçası olan ahşabın üretim aşamasında ve daha sonrasında da doğayla barışık olduğunun göstergesidir. Belki de bu özelliğinden dolayı yapılarda kullanılan diğer bütün malzemelere kıyasla çok daha geniş bir kullanım alanına sahiptir. Hatta bir yapıyı, taşıyıcı sisteminden başlayarak içerideki mobilyalarına kadar sadece ahşap malzemeler kullanarak bitirmek mümkündür.

Isı yalıtımı konusunda yapay olarak üretilen malzemelere karşı üstünlük sağlar. Dolu bir kesit olarak kullanılır ve yalıtım değerlerini yükseltmek için ısı odacığı, ısı köprüsü gibi detaylara ihtiyaç duymaz. Bu sayede de yapısal olarak ayakta tutabilmek için destek sacı vb. detaylara ihtiyaç duymaz. Ahşabın üstün ısı yalıtım özelliklerinin göstergesi Finlandiya gibi İskandinav ülkelerindeki yaygın ahşap ev uygulamasıdır.

Ses yalıtımı konusunda da vazgeçilmez özellikler sergilemektedir. Konser salonlarında sıklıkla kullanılan dekoratif ahşap malzemelerin asıl amacı ortamdaki ses kalitesini arttırmaktır.

Ahşabın ömrü ise diğer bir çok yapı malzemesi ile karşılaştırılamayacak kadar uzundur. Yüzyıllardır ayakta kalan ahşap eserler bunun en güzel kanıtıdır. Onarımı mümkündür ve kolaydır. Yanması esnasında açığa zehirli gazlar çıkarmaz ve yandıktan sonra bile ayakta kalmaya devam eder. Bunun kanıtı orman yangınları sonrası çekilen görüntülerde gördüğümüz,çok yüksek derecede sıcaklıklara maruz kaldıktan sonra bile ayakta kalan ağaç gövdeleridir.

Yıpranmış ahşap yüzeylerin basit tekniklerle tamir edilebilir olması ve tekrar tekrar boyanabilirliği pratikte ahşabın ömrünü daha da arttırmaktadır.

Ahşap, kullanıldığı yerlerde sıcaklığı temsil eder. Çevremizde gördüğümüz kapı ve pencereler ahşap olmasalar da ahşaba en çok benzeme iddiasındadırlar. Fakat ahşabın doğallığını ve sıcaklığını bir tek gerçek ahşapta hissedersiniz; taklitlerinde değil.

Her ahşap türüne özgü olan renk ve lif yapısı, ahşaba estetik olarak farklı kullanım olanakları sağlar. Bu yüzden mimari olarak en çok kullanılan ve en eski yapı malzemelerindendir. Ahşap yüzeydeki desen çeşitlemeleri ahşabın kesim şekline göre bile farklılık göstermektedir. Hatta kesilen yerin kök veya gövde oluşuna göre bile zengin alternatifler yakalamak mümkündür. Bir de bunlara sınırsız ağaç çeşidini eklediğimizde kullanım olanaklarının boyutları daha da anlaşılır olacaktır.

Ahşap pencereler, iç mekan mobilyalarıyla kusursuz bir uyum ile bütünleşir. Yüzey kaplamalarındaki çeşitlilik, tüm estetik gereksinimlere cevap verebilir. İsteğe bağlı olarak kaplama yüzeyine uygulanan özel bir işlemle, ahşabın dokusu daha da ön plana çıkarılabilir ve ahşaba “eskitilmiş” bir görüntü verilerek, daha sıcak ve davetkar bir atmosfer yaratılabilir.

Doğal ahşap nefes alır. Üretim sürecinin hiçbir aşamasında insan sağlığını tehdit eden maddelere maruz kalmaz. Boyama sürecinde bile doğayla tamamen barışık su bazlı ürünler kullanılmaktadır. Bunlar solvent bazlı ürünlerle karşılaştırıldığında, hem doğaya zarar vermezler hem de ahşabın nefes almasına engel olmazlar. Ahşabın nefes alması yaşadığımız ortamlarda dışarı ile nem alış-verişinin sağlanması anlamına gelir. Bu yüzeylerde buğu oluşumunu engellerken, bir yandan da sağlık için faydalıdır. Günümüzde yaygın olan mantolama uygulamasında kullanılan bazı malzemeler nem geçişine izin vermemesi sebebiyle çok tartışılmaktadır.

Yaşam alanlarına rahatlık katar. Ahşap kullanımı, iç mekan kirliliğinde, içeride hava kalitesinin düşmesi, yapay elektromanyetik alanların yaratılması, zararlı emisyonların salımı gibi, kaydadeğer bir azalma sağlar, biyotermal nefes alınabilirliği artırır.

Aslında, ağaç büyüme safhasından başlayarak doğanın bir parçasıdır, ve tükettikleri su ve güneş enerjisinden başka bir şey değildir.

Ahşap pencere genellikle PVC pencere ile fiyat konusunda karşılaştırılmaktadır. Fakat burada sadece ilk maliyeti göz önüne almak gibi bir hata da sıkça yapılmaktadır. Kullanım süresi göz önüne alındığında bu hammaddeler arasında ciddi farklar bulunmaktadır. Ahşabın tamir edilebilir olması bu kullanım ömründeki farkı daha da açmaktadır. Tarih boyunca en uzun süre ayakta kalmış yapılardandır ahşap yapılar.

Ahşap kullanımının en çok eleştirildiği noktalardan biri hammadde için ağaçların kesiliyor olmasıdır. Aslında burada da bir yanılgı söz konusudur, çünkü dünyada ticareti yapılan ahşap malzemenin çok büyük bir kısmı bir ormancılığın ürünüdür. Burada sadece belli yaşlara gelen ağaçlar kesilerek, yerlerine yeni fidanlar dikilmektedir. Bu genç ağaçların oksijen salımları daha yüksek oranlarda olduğu için aslında çevreye katkı sağlayan bir uygulamadır. Bu sürekliliği sağlanan ve kontrol altında tutulan bir süreçtir ki aslında devletlerce de desteklenmektedir. Elbette ki tehdit altındaki türlerle ilgili olarak bunu söylemek imkansızdır. Kimi yerlerdeki yanlış uygulamaların da varlığı inkar edilemez.

Lamine ahşapları üretme sürecinde gerekli olan enerji yaklaşık 300 kWh/t’dır ve bu miktar, diğer yapı malzemelerinin üretimi için gerekli olan enerji miktarına göre oldukça düşüktür (Alüminyum üretimi için gerekli olan enerji miktarı 72500 kWh/t, çelik için gerekli olan enerji miktarı 3500 kWh/t’dir).

Neden Ahşap – Alüminyum?

Alüminyum, dış cephe koşullarına son derece dayanıklı bir malzemedir. Paslanmaya karşı bir çok metalden daha iyi özellikler gösterir.

Alüminyumun dayanıklı yapısı dış cephede çok uzun yıllar bakım gerektirmeden yapısını kormasını sağlar.

Alüminyumun eloksal ve farklı boya seçenekleri dış cephede 30-40 yıl gibi bozulmadan kalmasını sağlar. Binaların ekonomik ömrü gözönüne alındığında bu süre alüminyumun kullanım alanlarını oldukça genişletmektedir.

Merak Ettikleriniz

Lamine ahşap, hatalı yerleri ayıklanmış ahşap parçaların üst üste veya yan yana tutkallanarak preslenmesiyle oluşan bütündür.
Laminasyonda ahşap liflerinin yönleri farklı olacak şekilde preslendiği için ahşabın çalışmasının önüne geçilir. Bu da pencere sistemlerinde ömür boyu iyi ısı ve ses yalıtımı anlamına gelir.

Parmak geçme sistemi, kusurlarından arındırılmış olan ahşap tahta parçalarının özel bıçaklar yardımıyla diş açılarak (yapışma yüzeyini arttırmak amacı ile) tekrar birleştirilmesidir.

Evet, ahşap pencere bakıma ihtiyaç duyar. Bu bakım ihtiyacı pencerenin bulunduğu cepheye, dış iklim koşullarına göre farklılık gösterebilmekle beraber 4 ile 8 sene arasındadır. Bu ortalama bir günlük bir işlemdir ve bizden talep etmeniz durumunda bu hizmeti de vermekteyiz (yalnızca kendi ürünlerimiz için).

Yangına tamamen dayanıklı bir malzeme (yanmaz) değildir, fakat yangın esnasında zehirli gazlar çıkarmaz ve yandıktan sonra bile bütünlüğünü korumaya devam eder. Bunlar da çoğu zaman hayat kurtarıcıdır.

Kesinlikle evet. Hatta sürme sistemleri gibi bazı aksesuar grupları ahşap pencereler üzerinde daha sorunsuz çalışmaktadır.

Aslında bu gibi sorunlar ahşabın lamine haline getirilmesinin de sebebidir. Ahşap kesildikten sonra bile yaşamaya devam eden bir malzeme olduğu için nem farklılıklarından kaynaklanan dönme, çalışma gibi sorunlar yaşanabiliyordu, fakat laminasyon tekniği ile bu gibi sorunların önüne geçilmekle beraber, pencerelerinizin ömrünün diğer bütün malzemelerden daha uzun olması sağlanmaktadır.

Evet. Yalıtım problemlerinin kaynağı ahşabın çalışması ve zaman zaman da kanatlardaki sarkma problemleridir. Lamine ahşap kullanımı ahşabın çalışmasının önüne geçerken, doğru aksesuar kullanımı ve cam montaj teknikleri de sarkma problemlerini ortadan kaldırmıştır.

Binalarda mantolama uygulaması bu dönemde sık karşılaştığımız bir durum ve bu da eskimiş pencerelerin yenilenmesi için bir çok insan için bir bahane oluyor. Bu uygulama her ne kadar oturulan evlerde biraz daha zor olsa da, tecrübelerimize göre mantolama öncesi pencere tadilatlarının yapılması daha uygun oluyor. Mantolama ekibinden pencere merkezlerine de mantolama yapmalarını istemeniz (ve bu aşamada yeni pencerelerinizi yıpratmamaları için biraz daha fazla özen göstermelerini istemeniz) yalıtım açısından doğru bir çözüm oluşturmaktadır. Fakat bu aşamalar geçilmiş olsa bile montaj ekiplerimiz mevcut doğramaların sökülmesi sırasında dış cepheye zarar vermeden çıkaracak, ve sizin için doğru sistemde yalıtımı sağlayacaklardır.

Standart olarak kullanılan cam 4+16+4 ölçülerinde Isıcam Klasik’tir. Fakat bunun dışında kalan ve Isıcam markası ile üretilen, çeşitli ısı yalıtım camları (Isıcam Konfor, Isıcam Sinerji vb.), ses yalıtım camları gibi ürünler de sorunsuzca kullanılabilmektedir.

Ahşap boyalarımızda su bazlı ürünler kullanılmaktadır, ve bunlar doğaya ve sağlığınıza zararsız, sertifikalı ürünlerdir.

Evet. Ortalama bir apartman dairesinin doğramalarını fabrika üretiminden sonra bir gün içerisinde montaj işlemlerini tamamlayabiliyoruz.

Hayır. Ahşap pencereler örtücü sistemler kullanılarak istediğiniz her renge boyanabilir. Şeffaf renkler kullanılarak ahşabın dokusunun görünmesi istenirse seçilen ahşap türünün kendi rengi de nihai renk üzerinden etkilidir.

Hayır. Lamine ahşap, belirli kalınlıklardaki doğal ahşap katların özel tutkallar kullanılarak üstüste preslenmesiyle oluşan profillerdir. Parke ve diğer yapı malzemelerinde duyduğumuz “laminat” gibi ifadelerle karıştırılmamalıdır.

pencere sistemleri hakkında her şey

Blog Yazılarımızdan…

  • 196 kelime1 dk okumaGörüntüleme: 231

    Pencerelerde kullanılan mekanizmalar oldukça dayanıklı olmasına rağmen yıllık olarak bakıma ihtiyaç duyarlar. Bu yazımızda pencere mekanizmaları için bazı basit bakım önerilerinden bahsedeceğiz.

  • 468 kelime2,3 dk okumaGörüntüleme: 259

    Bir pencere sisteminin kalitesinden bahsederken, en önemli ölçütlerden birisi de geçirimsizlik testleridir.

  • 207 kelime1 dk okumaGörüntüleme: 174

    Ahşap pencerelerde, gelişen boya teknolojisiyle 10 yıla varan garantiler verilebilmektedir. Bu derece uzun boya ömürlerine ulaşabilmek için yapılması gereken bazı basit işlemlerden bahsedeceğiz.